01.01.2018 tarihinde yapılan kanun değişikliğiyle; 7036 sayılı yeni İş Mahkemeleri Kanunu (İşMK) ile Türk Hukuku’nda iş davaları bakımından zorunlu arabuluculuk dava şartı olarak hukukumuzda kabul edilmiştir.” Dava Şartı Olarak Arabuluculuk” başlığını taşıyan 3. maddede kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarında arabuluculuk müessesine başvurma şartı getirilmiştir. Dava açılma süresince arabuluculuk sürecinde anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslı ya da arabulucu tarafından onaylanmış örneği dava dilekçesine eklenmek zorundadır.
Bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde mahkeme davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde mahkemeye sunulması gerektiği, aksi takdirde davanın usulden reddedileceği ihtarını içeren davetiye gönderir. Verilen kesin süre içerisinde davacı tarafından ihtarın gereği yerine getirilmez, son tutanak dava dilekçesine eklenmezse gerekli dava şartları yerine getirilmediğinden dava usulden reddedecektir. Zorunlu arabuluculuk kapsamında arabuluculuğa başvurulmaksızın dava açıldığının anlaşılması halinde ise dosya herhangi bir işlem yapılmadan usulden reddedilmektedir.
Örnek verilecek olursa; iş sözleşmesi haksız yere feshedilen işçi fesih bildiriminde herhangi bir sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle arabuluculuğa başvurmak zorundadır. Aksi takdirde bir aylık hak düşürücü süre içerisinde arabulucuya başvurmayan işçi dava açma hakkını kaybeder.