İdarenin kusursuz sorumluluğu, kamu otoritesinin veya devletin hukuki bir zorunlulukla, kişilerin zararlarını tazmin etme yükümlülüğüdür. Bu sorumluluk, idarenin kusuru olmasa bile, idarenin faaliyetlerinden kaynaklanan zararlar için geçerlidir. Yani, idarenin faaliyetleri sonucunda oluşan zararlar için, idare kusurlu olmasa bile tazminat ödenmesi gerekebilir.
Özellikle, idarenin hizmet yürütmesi sırasında gerçekleştirdiği işlemler veya eylemler sonucunda ortaya çıkan zararlar durumunda, idarenin kusursuz sorumluluğu devreye girebilir. Bu sorumluluk, genellikle kamu hizmetlerinin yürütülmesi, kamu malının kullanılması veya kamu düzeninin sağlanması gibi konularda ortaya çıkan zararlar için geçerli olabilir.
Ancak, kusursuz sorumluluk genellikle belirli koşullara bağlıdır ve somut olaya göre değerlendirmek gerekir.
Danıştay: ” Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7/r maddesinde; “Su ve kanalizasyon hizmetlerini yürütmek, gerekli baraj ve diğer tesisleri kurmak, kurdurmak ve işletmek; derelerin ıslahını yapmak ” Büyükşehir Belediyesinin görev, yetki ve sorumlulukları arasındadır.
5393 sayılı Belediye Yasasının 15/e maddesinde de; Müktesep haklar saklı kalmak üzere; atık su ve yağmur suyunun uzaklaştırılmasını sağlamak; bunlar için gerekli tesisleri kurmak, kurdurmak, işletmek ve işlettirmek belediyenin görevlerindendir.
Sel felaketi sonucunda dükkanınızın zarar görmesi durumunda, belediye genellikle sel gibi doğal afetlerin etkilerini azaltmak ve yönetmekle sorumludur. Ancak, belediyenin doğrudan sorumlu olup olmadığı durum, genellikle yerel yasal düzenlemelere ve durumun ayrıntılarına bağlıdır. Somut olayı olağanüstü ve idarenin sorumluluğu ile illiyet bağını kesecek bir durum olarak değerlendirebilmek için, belediyenin kanalizasyon hizmeti gibihizmetlerini yerine getirmiş ve ortaya çıkan zararda bu hizmetten kaynaklı bir eksikliğin bulunmaması gerekir.
Bazı durumlarda, belediye altyapıyı güçlendirmek, su yollarını temizlemek veya sel riskini azaltmak için önlemler almakla yükümlü olabilir. Eğer belediyenin ihmali veya yetersiz müdahalesi sonucu zarar meydana geldiyse, bu durumda belediye sorumlu tutulabilir.
Ancak, doğal afetler genellikle önlenemeyen olaylardır ve belediyeler tüm zararları karşılamakla yükümlü olmayabilir. Bu tür durumlarda, genellikle sigorta poliçenizdeki şartlar ve afet sigortası gibi özel sigorta türleri devreye girer. Bu nedenle, dükkanınızın sel ve doğal afetlere karşı korunması için uygun sigorta poliçelerini gözden geçirmek önemlidir.
Dükkanınızın zarar görmesi durumunda, yerel yasalara, belediyenin sorumluluklarına ve sigorta şartlarına göre hareket etmek en doğrusu olacaktır. Bu tür durumlarda bir avukattan veya konusunda uzman bir danışmandan destek almanız faydalı olabilir.