Makaleler

Yıllık İzin Süresi İçerisinde Rapor Alınması Durumu

Yıllık İzin Süresi İçerisinde Rapor Alınması Durumu

Yıllık Ücretli İzin ve Hastalık İzinleri Arasındaki İlişki

4857 sayılı İş Kanunu'nun 56. maddesinin 4. fıkrası, işveren tarafından yıl içinde verilen diğer ücretli ve ücretsiz izinlerin, dinlenme ve hastalık izinlerinin yıllık ücretli izinden mahsup edilemeyeceğini belirtmektedir. Bu düzenleme, hastalık nedeniyle alınan istirahat raporlarının, yıllık ücretli izin süresine dahil edilemeyeceğini ifade eder.

1. Hastalık Durumunda Yıllık Ücretli İzin Süresinin Hesaplanması

Bir çalışan yıllık ücretli iznini kullanırken hastalanıp rapor alırsa, raporlu olduğu süreler yıllık ücretli izin süresinden çıkarılmaz. Örnek vermek gerekirse, 10 gün yıllık ücretli izin kullanan bir çalışan, bu sürenin 4 gününü raporlu olarak geçirmişse, 6 gün yıllık ücretli izin kullanmış sayılacaktır.

2. İstirahat Raporu Bildirimi

İstirahat raporu alan bir çalışan, hem hak kaybı yaşamamak hem de işverenin prim hizmet belgelerini doğru bir şekilde düzenlemesi için raporunu derhal işverene bildirmelidir. İş Kanunu'nun 57. maddesine göre, yıllık izne ayrılan çalışana izne başlamadan önce ücreti peşin olarak ödenir. Eğer çalışanın yıllık izin süresinde rapor alması durumunda işverene ödediği ücretin, raporlu olunan süre kadar kısmı geri ödenmelidir.

3. Art Niyetli Kullanım Durumları

Çalışan, izinli olduğu günlerin veya tatil günlerinin ardından rapor alarak iznini veya tatilini uzatmak amacıyla art niyetli hareket ediyorsa veya sık sık istirahat raporu alarak iş yerinin düzenini bozuyorsa, bu durumlar işverene iş sözleşmesini geçerli ya da haklı nedenle feshetme hakkı verebilir.

Geçmez Hukuk Bürosu

Bilgi almak için
bizimle iletişime
geçebilirsiniz.